Krachttrainingscircuit

Waarom doen we eigenlijk aan krachttraining bij Donna Vitale?  Hieronder hebben we dat voor je op een rijtje gezet.

Wat is nou eigenlijk krachttraining ?

Krachttraining is een vorm van weerstandstraining. Het is een fitness techniek waarbij de spieren weerstand krijgen om de groei van spiervezels (hypotrofie) te stimuleren en de bloedtoevoer ernaar toe te verhogen. Krachttraining houdt je dus spiermassa op peil.  Skeletspierweefsel bestaat uit zowel langzame als snelle spiervezels, langzame voor duurwerk ( iets langer vol kunnen houden), en snelle voor kracht tijdens korte intensieve inspanningen.

Afhankelijk van de trainingsmethode kun je zowel kracht als uithouding van de spieren ontwikkelen. Kracht wordt gemeten door de hoeveelheid kracht die je kunt produceren met een maximale herhaling. Uithoudingsvermogen is het aantal keren dat je een beweging kunt volhouden voordat je moe wordt. Met kracht kun je een zware boodschappentas uit de auto tillen. Uithoudingsvermogen zorgt ervoor dat je met je zware boodschappentas over een lange afstand naar huis kan lopen.

Jong volwassen vrouwen

Al vanaf je 25e jaar kun je ongemerkt spiermassa en kracht beginnen te verliezen. Je lichaamsbouw begint subtiel te veranderen en dit zie je niet op de weegschaal. Ook al blijf je in de loop van de jaren op gewicht, de verhouding spiermassa (vetvrije massa) en vet verandert in het voordeel van vet, tenzij je aan krachttraining doet. De samenstelling van je lichaam is de “kwaliteit”van je gewicht, in tegenstelling tot de “kwantiteit” die je met de weegschaal meet. Je kunt je lichaamsvet ruwweg schatten met behulp van je favoriete spijkerbroek. Een halve kilo vet neemt meer ruimte in dan een halve kilo spierweefsel. Als je dus vet verliest, krimp je letterlijk. (Denk maar aan het vlees bij de slager; een rollade van 1,5 kilo is klein vergeleken bij 1,5 kilo vet). Met gewichtstraining werk je aan de contouren van je lichaam. Je krijgt een plattere buik, slankere armen, stevigere benen en je ziet er prachtig uit in een zwart jurkje.
Hier houden de voordelen echter nog niet op. Sterk zijn geeft een gevoel van kracht. Het maakt je onafhankelijk en je kunt op jezelf vertrouwen. Op het gebied van fysieke activiteit sterkt gewichttraining de spieren de gewrichten, zodat je de intensiteit en duur van conditiewerk kunt verhogen, waardoor je je conditietraining en sportieve activiteiten verbetert. Je krijgt minder gauw blessures, en de kans op een slechte houding en rugpijn wordt kleiner. Het kan je helpen je op een bevalling voor te bereiden, sneller weer op gewicht te komen na de bevalling en je kracht en souplesse terug te krijgen.

Leeftijd 35-50 (de middenjaren)

Wanneer je tussen de 35 en 50 jaar bent houdt krachttraining je slank door spierweefsel te kweken. Vetvrije massa heeft 24 uur per dag energie nodig en verbrandt ook calorieën als je ademt, voedsel verteert en slaapt. Vet verbruikt echter nauwelijks energie. Ik beschouw deze “middenjaren” als een onderhoudsfase. Uit onderzoek blijkt, dat wat wij beschouwen als het verouderingsproces – krachtverlies, minder uithoudingsvermogen, lagere botdichtheid, slechter evenwicht en minder souplesse – in feite het gevolg is van inactiviteit. Een goed trainingsprogramma met gewichtstraining zal de komende tientallen jaren je gewicht, gezondheid, fitness nivo en welzijn bevorderen. Gewichtstraining helpt je de kans op hart en vaatziekten, diabetis en osteoporose (botontkalking) op oudere leeftijd te verkleinen ( en te behandelen als je ze krijgt).

De overgangsjaren:

In de menopauzejaren (ongeveer 50+) veroorzaken hormoonschommelingen verlies van spierweefsel, waardoor je een andere spier/vetverhouding krijgt. Maar nogmaals, je kunt dit beperken door krachttraining. Bij het klimmen van de jaren worden we trager en hebben we hulp nodig bij het tillen. De snelle spierweefsels nemen af en je verliest kracht. Spieren kweken hernieuwt je kracht en verhoogt je stofwisseling.
Spieren versterken is goed voor de botten. Bij gewichtstraining zet je de spieren dusdanig aan het werk dat ze sterker worden. Doordat de spier aan het bot trekt, wordt het bot ook sterker, waardoor het botverlies door ouderdom wordt beperkt en je zelfs verloren bot kunt terugkrijgen.

Vrouwen 70 +

 

 

Bij het ouder worden, 70+, zorgt krachttraining voor stabiliteit, vooral in de grote beenspieren, waardoor je makkelijker loopt en een beter evenwicht hebt. Onderzoek wijst uit dat je nooit te oud bent om aan krachttraining te beginnen en dat het de kwaliteit van je leven kan verhogen ook als je al 80 of 90 jaar oud bent. De verbetering van kracht, evenwicht en botdichtheid verkleint de kans op vallen en een bot breken.
Sterke mensen zijn actiever en zelfredzaam. Je “functionele onafhankelijkheid” hangt af van je mogelijkheid om je dagelijkse activiteiten, die samen je leefstijl vormen, te ondernemen. Zo lang je een jonge functionele leeftijd hebt , is je ware leeftijd in feite slechts een getal.

Ik denk dat je nu genoeg argumenten hebt verzameld om zelf ook in actie te komen. je bent van harte welkom !
Bel ons voor een vrijblijvend intakegesprek en een gratis proefles 0485 578090

hartelijke groet, Tineke